Mednarodni dan številke 112

11.2. je mednarodni dan skupne evropske številke za klic v sili 112, na katero je mogoče poklicati na pomoč v vseh 27 državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav – na Hrvaškem, v Makedoniji, na Kosovu in nekaterih območjih Rusije. Letos mineva 22 let, odkar je leta 1991 ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112, in pozval države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili. Slovenija je številko 112 uvedla za Švedsko, kot druga država v Evropi že leta 1997.

Ta dan je namenjen promociji številke 112, da ljudje spoznajo pomen te številke in da vedo, da jo lahko pokličejo kjer koli v Evropski uniji. Kljub temu je žal ugotovljeno dvoje: 1. Večina evropskih državljanov še vedno ne pozna številke 112 za klic v sili (v letu 2012 kar 74 % Evropejcev številke 112 ni poznalo) in 2. Večina prebivalcev ni seznanjena s prikazom temeljnih postopkov oživljanja in delovanjem defibrilatorja.

Zaradi teh dveh dejstev sta se Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) in Rdeči križ Slovenije (RKS) dogovorila, da evropski dan številke 112, v letu 2013, obeležita skupaj, in sicer na naslednji način:

  • Vsaka izpostava URSZR ta dan v svoj regijski center za obveščanje povabi otroke iz vsaj ene osnovne šole in jim predstavi center ter jih seznani s številko 112.

  • Predstavniki izpostav URSZR skupaj s predstavniki območnih združenj Rdečega križa (OZRK) ta dan obiščejo vsaj eno osnovno šolo, kjer mlade ob prikazu temeljnih postopkov oživljanja in delovanja defibrilatorja spoznajo s številko 112. PRI TEM JE TREBA POUDARITI, DA V PRIMERU, DA SI SAM OB PONESREČENCU, NAJPREJ POKLIČEŠ ŠTEVILKO 112 IN ŠELE NATO ZAČNEŠ Z OŽIVLJANJEM, ČE PA STA PRISOTNA DVA, POTEM LAHKO EDEN POKLIČE ŠTEVILKO 112, DRUGI PA ZAČNE Z OŽIVLJANJEM.

V začetku novega tisočletja je Evropska unija z direktivo podrobneje določila delovanje in storitve enotne številke za klic v sili 112. Predpisala je da morajo biti klici s stacionarnih in z mobilnih telefonov ter iz telefonskih govorilnic brezplačni in da mora biti na tej številki ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot in policije, četudi v državi delujejo druge nacionalne številke klica v sili.

Direktiva priporoča, da naj se države potrudijo in državljane obveščajo o možnostih uporabe številke za klic v sili 112, da poleg klasične telefonije uporabljajo nove tehnologije in da zagotovijo njeno uporabo tudi ljudem s posebnimi potrebami.

V Sloveniji je mogoč besedilni klic na 112 preko WAP112 že nekaj let, kar je pomembno predvsem za gluhe in naglušne ljudi. Z letom 2012 je mogoče priklicati številko v sili tudi z enostavnim SMS-sporočilom, poslanim na številko 112. Pripravlja pa se tudi uvedba sistema samodejnih klicev v sili iz vozil v primeru prometne nesreče – eCall.