Taborjenja mladine PGD Šoštanj – mesto (26. – 28. 8. 2022)

Zadnji vikend v mesecu avgustu smo tako kot vsako leto tudi letos organizirali taborjenje za mladino PGD Šoštanj – mesto. Taborjenja se je udeležilo 22 otrok in 7 mentorjev, spremljevalcev. V petek 26. 8. smo se ob 10.00 uri izpred gasilskega doma v Šoštanju z avtobusom odpravili na končno lokacijo in sicer v CŠOD dom Rak v Rakovem Škocjanu. Dom obdajajo obsežni jelovo-bukovi gozdovi, ki se v Sloveniji raztezajo od hrvaške meje do Trnovskega gozda. V bližini doma je veliko zanimivih biotopov z bogato floro in favno, ter izjemne kraške posebnosti (naravni mostovi, ponikalnice, izvirne in ponorne kraške jame). Ob 12.00 uri smo prispeli pred CŠOD dom, kjer smo si pripravili kosilo.  Po kosilu smo imeli strateško igro, kjer so otroci v skupinah opravljali različne naloge na temo preživetja v naravi. Otroci so v gozdu izdelali bivak (zasilno bivališče), izdelali so filter za vodo iz naravnih materialov, spoznali so pravilno uporabo noža in izdelali lok, ter s pomočjo kresila zakurili ogenj. Po strateški igri smo odšli v dom in se namestili v sobe. Po namestitvi v domu smo se seznanili s hišnim redom in odšli na večerjo. Po večerji je sledil večerni program – gasilski kviz, kjer smo otroke razdelil v pet skupin, ki so odgovarjale na različna vprašanja gasilske tematike. Po večernem programu so otroci odšli v svoje sobe spat.

2. dan smo začeli z jutranjo telovadbo in zajtrkom. Po zajtrku smo izkoristili okolico doma za daljši pohod do naravnih mostov in kraških jam, kjer smo z naglavnimi svetilkami raziskovali njihovo notranjost. Nazaj do izhodišča smo se vrnili v času kosila. Po kosilu je bil čas za krajši počitek in nabiranje moči za popoldanski program. Popoldan so se otroci preizkusili v gasilski orientaciji, streljanju z lokom na lokostrelskem poligonu, ter raznimi štafetnimi igrami in igrami z žogo. Sledila je večerja, po večerji pa večerni program. Otroci so nabrali material za ogenj, ki so ga kasneje tudi postavili in zakurili. Ob večernem ognju smo prisluhnili mladim pevskim talentom in starim dobrim vicem, ob tem pa smo za vse udeležence na ognju pripravili tudi kokice. Po napornem dnevu smo po večernem ognju odšli v svoje sobe in hitro zaspali.

3. dan smo po jutranji telovadbi in zajtrku mentorji pripravili poligon za izvedbo gasilskih vaj. Skupina pionirk in pionirjev je izvajala vajo z vedrovko, skupina mladincev in mladink pa vajo s hidrantom. Po uspešno izvedenih vajah smo pospravili vse stvari in odšli nazaj v naš domači Šoštanj.